video: The Eaters και spaghetti με spicy sauce από ταχίνι ΟΛΥΜΠΟΣ
Ανακάλυψε τη συνταγή!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΟι γεύσεις δεν είναι απλώς περαστικές αισθήσεις. Κυκλοφορούν από το στόμα στο μυαλό και μένουν εκεί για πάντα. Γίνονται μνήμες, εικόνες και συναισθήματα και μας ακολουθούν όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πολύ περισσότερο πρόκειται για φαγητά και γεύσεις που διαφοροποιούν τις καθημερινές μας συνήθειες και χρωματίζουν αλλιώς το τραπέζι μας. Η περίοδος της Σαρακοστής, αυτές οι σαράντα μέρες που χωρίζουν τις Απόκριες από το Πάσχα δεν είναι μόνο μια περίοδος αποχής από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προιόντα που τόσο λατρεύουμε. Είναι μια ιδανική ευκαιρία να βουτήξουμε στα τραπέζια του παρελθόντος και να ξαναζήσουμε στην δική μας κουζίνα αυτή την πλούσια και εύγευστη γαστρονομική παράδοση της Σαρακοστής.
Ακούγεται συναρπαστικό αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν ήμουν μικρό παιδί και μου λέγαν ότι θα φάω σπανακόρυζο, φασόλια μαυρομάτικα και ρεβυθάδα ήταν λογικό να χάνω τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου. Σε μια ηλικία που νιώθεις ότι μπορείς να συνεχίσεις ολόκληρη τη ζωή σου μόνο με σουβλάκια και πίτσες η κυρά Σαρακοστή, με τα χαρωπά ποδαράκια της, μοιάζει μια μεγάλη απειλή για την ευτυχία σου.
Κι όμως. Με το σωστό marketing από τη μαγείρισσα- μάμά και μερικές παραλλαγές που ταίριαζαν στις δικές μου γευστικές προτιμήσεις τα σαρακοστιανά μετατράπηκαν σε μια ανέλπιστη επιτυχία. Τα ζυμαρικά με τα θαλασσινά (καραβίδες, γαρίδες, μύδια και ότι άλλο τρώγεται) έγιναν η νέα αγαπημένη μου σπεσιαλιτε, χειμώνα καλοκαίρι. Το σπανακόρυζο και το λαχανόρυζο μια νέα θρεπτική πρόταση που υποδέχτηκε με χαρά.Τα μαυρομάτικα φασόλια μια κρυμμένη γκουρμεδιά που έχανα τόσο καιρό. Διάολε μέχρι και μπουμπουριστούς έμαθα να τρώω. Και αφού τελείωσα με τα κυρίως τσάκιζα και το σιμιγδαλένιο χαλβαδάκι που πάντα πόζαρε καμαρωτό.
Με τα χρόνια κατάλαβα ότι το τραπέζι της Σαρακοστής δεν ήταν ανάγκη αλλά ένας μεγάλος κόσμος επιλογών. Μου έδωσε την ευκαιρία να αποδράσω από τη δικτατορία του κρέατος και να δοκιμάσω πιάτα που δεν πίστευα ότι μπορώ να φάω με τη μύτη και τα μάτια μου ανοιχτά.
Έμαθα γεύσεις που τις ζητάω πια όλες τις μέρες. Το κυριότερο ξαναγνωρίστηκα με την κυρά Σαρακοστή και έκανα τη νηστεία μια πολύ καλή μου φίλη.
Τα οστρακοειδή και τα μαλάκια δεν είναι το φαγητό που θα δαμάσει την ακόρεστη πείνα σου ή θα σε κάνει να σκάσεις όπως μια... τιτάνια σπαλομπριζόλα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΠολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να «ενδώσουμε» στη νηστεία της Σαρακοστής, ακριβώς γιατί φοβόμαστε πως δεν θα καταφέρουμε να μείνουμε συνεπείς ως το τέλος
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΌλοι οι ειδικοί, διατροφολόγοι και γιατροί, επιμένουν πόσο μεγάλη σημασία έχει να μην παραβλέπουμε κανένα από τα αναγκαία γεύματα της ημέρας
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΓια να γλιτώσετε λοιπόν τον εαυτό σας από το παχυντικό… τσιμπολόγημα, θα χρειαστεί να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με χορταστικά και συνάμα θρεπτικά ροφήματα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΨάχνετε ένα λαχταριστό και συνάμα θρεπτικό σνακ να συνοδεύετε τον καφέ σας ή να έχετε μαζί σας στο γραφείο;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ