3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Νηστίσιμη πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο

Οι γλυκές συνταγές δεν λείπουν από τις ημέρες της νηστείας - ούτε φυσικά η αγαπημένη μας πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο!

Αντικαθιστώ το ζωϊκό βούτυρο με φυτικό και φτιάχνω μια νηστίσιμη πάστα φλώρα που ψήνεται στο φούρνο και μοσχοβολά όλη η κουζίνα, ξαφνιάζοντας έτσι με τον πιο ευχάριστο τρόπο τους γλυκατζήδες του σπιτιού, που ανυπομονούν να την απολαύσουν παρέα με τη Βίκος Cola Zero τους. Εξάλλου τη ζάχαρη που αναζητούν την παίρνουν από το γλυκό που σερβίρεται στο πιάτο τους, από το αναψυκτικό τους ζητούν όλη τη γεύση με μηδέν ζάχαρη!

Υλικά

200 γρ μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα χυμό πορτοκάλι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

3 κάψουλες βανιλίνη

1 φακελάκι baking powder

4 κούπες αλεύρι γοχ

290 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

 

Εκτέλεση

1. Στον κάδο του μίξερ βάζω την μαργαρίνη και την ζάχαρη και χτυπώ μέχρι ν’ ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

2. Προσθέτω τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, την βανιλίνη και το αλεύρι, στο οποίο έχω προσθέσει το baking powder και έχω ανακατέψει καλά.

Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και να μην κολλά στα χέρια.

3. Βουτυρώνω την ταρτιέρα και απλώνω πάνω της τα ¾ της ζύμης.

Με το υπόλοιπο ¼ φτιάχνω τα κορδονάκια.

4. Απλώνω τη μαρμελάδα βερίκοκο πάνω από την ζύμη, τοποθετώ τα κορδονάκια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά μέχρι η πάστα φλώρα να ψηθεί και  να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.

 

Tip

Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ και προσέχουμε να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη που όμως δεν κολλά στα χέρια.